Свечаном седницом и концертима обележен Дан општине

Друштво

Свечаном седницом Скупштине општине јуче је обележен Дан општине Сокобања и започело је дводневно обележавање 185 година од почетка организованог туризма у Сокобањи и Србији, када је написан први српски ваучер.

Dan opštine

У свечаној сали хотела „Моравицаˮ седници су присуствовале многе званице, пре свега представници многих министарстава којима су додељене плакете јер су у претходној години, знатно помогли развој Сокобање и туризма, представници Српске православне цркве, начелници Зајечарског и Косовског управног округа, градоначелници и председници побратимских и других општина, директори јавних предузећа и установа, представници привреде и медија.

Програм седнице водио је наш истакнути књижевник, новинар и ТВ водитељ Вања Булић.

Dan opštine

Након интонирања химне и приказивања промо филма о Сокобањи, седницу је званично отворио Владан Петковић, председник Скупштине Општине Сокобања. Свечаном скупу обратио се и Миодраг Николић, председник Општине Сокобања који је поздравио све присутне и пожелео им добродошлицу.

– Дан општине Сокобања се поклапа са даном бављења туризмом у Србији тако да Сокобања данас обележава и наш дан, али и национални датум Републике Србије. Прво желим свим грађанима да пожелим срећан Дан општине и да кажем да ћемо се и у наредном, као и у претходном периоду, трудити да унапредимо све, и то не само туризам него и културу и просвету и све оно што је битно за развој једне општине. Желим још и да поручим свим грађанима да ћемо као и до сада бринути о њима, а врата општине су увек отворена за све предлоге и сугестије – истакао је Николић у изјави за медије.

Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања, такође је истакао да не обележава само Сокобања 21. јуна 185 година организованог туризма, већ читава Србија, јер је тог датума далеке 1837. године 21. јуна по новом, а 8. јуна по старом календару, написан први туристички упут у Србији.

– Ово је датум који се узима као почетак организованог туризма у нашој земљи и то четири године пре него што је организовано у свету прво групно туристичко путовање или чак сто година пре него што су установљени појмови туризам и туриста. Насупрот томе у српском језику је уврежен термин гост и постоји колико и сам српски језик. Рекао бих да су гостопримљивост и љубазност карактеристике српског народа. Значи туризам се овде развија ево безмало два века и Сокобања је данас једно модерно туристичко место које бележи изузетне резултате када је у питању туристички промет, развој и несумљиво је да ће за можда деценију или две бити заиста туристички хит и то не само у Србији као данас, већ у читавом региону – рекао је Миленковић.

Весна Златић, помоћник директора Туристичке организације Србије, истакла је да је посебно поносна што поред првог туристичког ваучера стоји као представник националне туристичке организације.

– Сокобања је 185 година на путу туризма и она је једна од лидера, једна од звезда у туристичкој понуди Србије. Велика је одговорност данас што Сокобања овакав дан празнује. То је похвала посвећености и разумевању куда туризам треба да иде, јер свакако Сокобања не би данас била овде да није свих оних који је воде и управљају развојем туризма. Морала бих посебно да споменем своје колеге из Туристичке организације Сокобања који годинама представљају један од најдрагоценијих тимова који се баве развојем и промоцијом туризма. И данас имамо Сокобању која је увек прва или друга на листи по броју туриста и кад су у питању ноћења и број долазака. Ја само могу да пожелим да сви они велики послови који туристичку дестинацију чекају буду што пре завршени да сви туристички капацитети буду стављени поново у функцију. У Сокобањи процес приватизације хотела није завршен и надам се да ће сви наћи праве власнике и да ће то помоћи да још већи број смештајних капацитета буде у функцији бањског туризма који је у целом свету елитни туризам – истакла је Златић.

Обележавање Дана општине, настављено је и на Летњој позорници „Врелоˮ, који је кратко омела киша, доделом похвалница заслужним грађанима, ученицима који су постигли успехе на школским такмичењима и спортистима.

Након тога одржан је концерт звезда поп музике (Бојан Маровић, Акапулко бенд, Сестре Гобовић, Ивана Јордан, Маја Маринковић, Игор Симић и Бојана Стаменов), а наступили су и популарни јутјубери (Давид Радосављевић, Антониа Гиговска, Барби Африка, Мара, Силвана Ђогани, Пантер, Vicostein, Милан Поповић, Кира, мала Кинескиња, Анчићка, Mc Станко, DJ Алекс), који су се пре тога у центру града дружили и фотографисали са најмлађима.

Обележавање 185 година организованог туризма у Србији, биће настављено и данас промоцијом књиге Јелене Бачић Алимпић и предавањем о здравој храни Маје Волк у амфитеатру Завичајног музеја од 17.30 до 20.00 сати и вечерас концертима трибјут бенда „Бјело дугмеˮ и „Деведесете су законˮ – Баки Б3, Beat Street, група Луна, Trik FX, Twins на Летњој позорници од 20 сати.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine + 14 =