Шишмиш-Мољац-Омладинци КУД Соко на радионици код Сесалачке пећине

Друштво

Јуче су  чланови омладинског ансамбла Културно уметничког друштва Соко из Сокобање имали прилику да се на радионици одржаној у склопу иницијативе Сокобањског еколошког друштва „Тишина за бебе шишмиша” код Сесалчке пећине,на јединствен начин кроз колаж интерактивних игара упознају са природом ,ланцима исхране и важности сваке врсте за очување екосистема.

Радионице су осмишљене тако да се деца кроз директан приступ боравком у природи  повежу са њом. Све игре,као што су „Пронађи еко трофеј,Шишмиш мољац и Мрежа живота” спроводе се у природи да би деца била у непосредном контакту и на тај начин се њој приближила.

Ова активности није лако осмислити јер се деца кроз њих подучавају,стичу знање у вези са околином у којој живе ,природом која их окружује и везом која је између деце и саме природе каже Ана Радоман Милетић члан едукативног тима Сокобањског еколошког друштва.

− То су активности где деца нису пасивна,не прате пасивно неко предавање,презентације, већ активно учествују у радионици.Задаци су разни.Суштина задатака је да они кроз игру активирају сва своја чула,чуло вида ,чуло слуха,чуло мириса и чуло додира.Данас су ишли у потрагу за еко трофејима где су имали прилике да виде колика је разноврсност животињског света након чега су од прикупљених ствари правили уметничка дела.Играли су игру „шишмиш-мољац” на којој се се практичним примером показује како се креће слепи миш и како функционише еко локација тако да им је расположење добро и чини ми се да се добро забављају.

Главни циљ је да се они приближе природи и да је заволе јер и деца која су окружена природом често не проводе довољно времена у њој. А да би човек заштитио природу неопходно је да је пре тога заволи,да оствари контакт са њом након чега то понашање постаје један подразумевани модел − додаје Ана Радоман Милетић.

Малишани су поред радионице имали прилику да се и директно упознају са слепим мишевима чија се колонија налази у Сесалачкој пећини.Сокобањско еколошко друштво током лета овде спроводи пројекат „Тишина за бебе слепог миша” тако да је свакодневно присутан водич а волонтери друштва свакога четвртка преузимају њихову улогу,помажу и едукују посетиоце.

− То је најновији пројекат Сокобањског еколошког друштва. Њиме желимо да омогућимо неометани развој слепих мишева и омогућимо додатан садржај посетиоцима.Оно што сваки посетиоц треба да зна приликом посете јесте да је пре свега потребна адекватна обућа.Важно је да буду тихи,да слушају водича редара,да приликом фотографисања искључе блиц  да не би ометали колонију.И наравно науче нешто ново о слепим мишевима − каже за наш портал Лола Димитријевић члан Сокобањског еколошког друштва и волонтер у Сесалачкој пећини.

Радионице које се одржавају у склопу иницијативе Сокобањског еколошког друштва „Тишина за бебе шишмиша” подржане су у оквиру пројекта „Заштићена подручија за природу и људе” који спроводи (WWF Adria) уз подршку Сиде-Шведске агенције за међународни развој и сарадњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − 10 =