Синоћ пред бројном публиком проглашена „Прва хармонка” јубиларног фестивала

Друштво Култура

Прва хармоника Србије – Сокобања 2023, односно свеукупни победник овог јубиларног фестивала је Немања Радосављевић из Куршумлије. Немања има 18 година, а хармонику свира од своје дванаесте године код професора хармонике Горана Јованчића из Пуковца.

‒ Нисам очекивао оволики успех, али сам вежбао и трудио се. Јако сам поносан на свог професора и родитеље који су ми били велика подршка и драго ми је што сам оправдао њихово поверење ‒ рекао је свеукупни победник.

Немања Радосављевић је и претходних неколико година учествовао на овом фестивалу, али је до сада, како каже, заузео само једном друго место. Да је стручни жири, на челу са професором Војином Васовићем одабрао правог победника, сведочила је и реакција публике и велики аплауз.

Најбољем на јубиларном фестивалу, награду у виду хармонике марке „DIVAL” уручио је Миодраг Николић, председник општине Сокобања.

‒ Посебно ми је драго што је јубиларни фестивал имао оволики одзив и велики број учесника и што је заиста изабран најбољи међу најбољима. Надам се да ће и он кренути путем својих претходника који су данас врсни виртуози на хармоници ‒ рекао је Николић.

У категорији јуниора прво место је припало Андрији Младеновићу, друго Стевану Нешовићу, а треће Славици Чобић. У категорији дуета старијих од 15 година прво место заузео је дует Милош Јовановић и Михајло Јаројевић, друго Марко Обрадовић и Никола Станковић и треће место Стефан и Лука Срданов. У категорији сениора прво место је заузео свеукупни победник Немања Радосављевић, друго место Јосип Кнежевић и треће место Петар Братић.

Публику је у име организатора овог фестивала поздравио Љубинко Миленковић, директор Туристиче организације Сокобања.

‒ Заиста сам поносан што стојим пред вама на овој сцени јер 60 година традиције, преко 15.000 такмичара са свих континената, који су прошли све фазе такмичења, заиста је сведочанство реномеу овог фестивала. И Сокобања која је најлепша српска бања захваљујући својој непоновљивој, несвакидашњој природи, лековитим изворима, најдужој традицији у организованом туризму у нашој земљи, ипак не би била комплетна да није њене „Прве хармонике” – рекао је, између осталог, Миленковић.

Летња позорница, али и брдо изнад ње, били су препуни публике као пре више деценија, или што би старији рекли у нека лепша времена, која су се синоћ бар на тренутак вратила у свом најбољем светлу. Читаву атмосферу улепшао је и ревијални део у оквиру кога је наступила наша највећа звезда фолк музике Лепа Брена, која је рекла да не може да сакрије радост и узбуђење јер јој се пружила величанствена прилика да пева на јубиларној „Првој хармоници”.

У видео прилозима можете погледати и послушати делове наступа награђених такмичара са треће вечери „Прве хармонике Србије” у Сокобањи, проглашење свеукупног победника и носиоца титуле „Прве хармонике Србије – Сокобања 2023” и његов наступ, као и део атмосфере са концерта Лепе Брене на 60. јубиларном Међународном фестивалу „Прва хармоника Србије – Сокобања 2023”.
 

1 thoughts on “Синоћ пред бројном публиком проглашена „Прва хармонка” јубиларног фестивала

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =