Посланица Денић у свакој прилици промовише Сокобању и покреће нове иницијативе

Друштво

Оливера Денић народна посланица, судећи по саопштењу које нам је послала, могла би бити иницијатор још једне сарадње сокобањског здравства са реномираним српским установама из ове области. Реч је о Клиници за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Србије.

Ова посланица искористила је свој боравак као пацијент у овој установи да покрене питање могуће сарадње, показујући тиме да лични интерес чак ни у тренуцима када је здравље у питању не ставља изнад интереса заједнице.

– Искористила сам ову прилику да у кабинету начелника представим стручном тиму потенцијале Сокобање, из које долазим, осврћући се на благодети којима располаже – навела је Денић у допису послатом нашој редакцији и додала да је у разговору са начелником нагласилa предности Сокобање за опоравак пацијената који се суочавају са тешким болестима.

Језеро на Озрену Сокобања

Она је истакла да поред тога што се Сокобања налази у котлини, окружена планинама, битна је и чињеница да у пречнику од око 30 километара од територије општине Сокобања није пала ниједна бомба за време трајања НАТО агресије 1999. године.

– Научна истраживања показују да се балнео-климатске повољности Сокобање користе за превенцију и лечење разних болести. Посебно се издваја купалиште ‘Бањица’ које обилује хипотермалном водом, која помаже у лечењу неуромишићних и психосоматских болести.

Истраживања показују да карцином, болест настала као последица коришћења осиромашеног уранијума може се лечити уколико се открије у раном стадијуму, док је у поодмаклим стадијумима тешко излечив, али повољности Сокобање и боравак од 21 дан на њеном ваздуху, као и здрава исхрана, могу помоћи да се лакше превазиђу ефекти терапије, због чега су многи променили место становања како би живот учинили лакшим и лепшим уживајући у благодетима Сокобање – додала је Денић.

Парк Шума Чука 2 Сокобање

Народна посланица истиче да је свој вишедневни боравак на Клиници за неурохирургију где је лечена и успешно излечена искористила и да разговара са грађанима који се лече од функционалних неуролошких болести, о њиховим искуствима и потребама које имају у домену здравља, као и живота у Србији.

– То су људи и деца који се боре са обољењима која им носе неизвесну будућност. Али, то су људи пуни снаге и вере, али и поверења посебно према држави и овој институцији којој су поверили оно што им је од виталног значаја. Иако са различитих крајева наше земље, са различитим начинима живота, они су уједињени. Код њих нема подела – ни политичких, ни спортских, ни стилских, нити било каквих других – навела је Денић.

Осмех, разумевање и пријатељство главна су терапија на Б одељењу Клинике за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Србије у Београду, навела је Денић, која је то, како каже, сама искусила али и у разговору са пацијентима које нам је пренела:

– Дошла сам у болницу уплашена и од саме операције, али и од тога да ли ћу преживети и поново загрлити своје унуке. Сада боравим овде већ без имало страха. Зашто је то тако? Зато што на овом одељењу раде наши пријатељи. Начелник, доктори и сестре се према нама понашају као да смо њихова деца, иако има и нас који можемо и баке да им будемо (смеје се). Била сам и раније у болницама због неких других проблема, али никада нисам наишла на сигурност и топлину каква је овде. На њих треба сви да се угледају, јер је мени због њиховог осмеха свака мука лакша! – рекла је С. Н. Из Бруса.

– Много сам се плашио! Као дете! Сваке ноћи сам у кревет одлазио са страхом да ли ћу угледати светлост новог дана. Међутим, кроз редовне разговоре са професором Расулићем и његовим тимом – знао сам да има наде и снаге ми није понестајало. Нисам се до сада нигде другде лечио, али уз искуство у овој државној клиници знам да смо у Србији у сигурним рукама и да се стварно улажу сви напори да се квалитет живота побољша. Не плашим се више – навео је Н. М. Из Београда.

У октобру 2023. године неурохирургија у Србији обележила је век постојања. На челу Б одељења Клинике налази се проф. др Лукас Расулић, који је и председник Удружења неурохирурга Србије и генерални секретар Европске асоцијације неурохируршких удружења.

– Бити неурохирург је лако – то је исто као кад возите бицикл, осим што је бицикл у пламену, ви сте у пламену и све је у пламену – шаљиво своју професију описује овај велик истручњак и у разговору са нашом народном посланицом додаје:
– Упркос свим околностима и свакодневној динамици, разлог је једноставан – преданост и посвећеност послу, као и константна спремност за обављање задатака и достизања циља а то је хитно помоћи пацијенту. Онда су сви задовољни!

На крају дописа послатог нашој редакцији народна посланица Оливера Денић, истиче да наша држава настоји да уложи максимум напора како би здравствене услуге биле на највишем нивоу за све своје грађане и да ту нема стајања!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 20 =