Плато у Сокобањи носиће име нашег академика Душана Ковачевића

Друштво

Душан Ковачевић, наш прослављени драмски писац, сценариста, филмски редитељ, академик и директор „Звездара театраˮ, посетио је јуче Сокобању у циљу наставка и проширења сарадње која је отпочела маја месеца, када су представници Добротворног друштва „Саваˮ и локалне самоуправе посетили поменуту установу културе.

Тада су на иницијативу Милоша Милојковића из Сокобање, почасног председника сокобањског добротворног друштва и личног пријатеља Ковачевића, започети разговори о сарадњи односно оснивању регионалног фестивала професионалних позоришта, чешћем гостовању позоришних ансамбала са циљем да се културни живот у Сокобањи, уз подршку руководећих људи из „Звездара театраˮ, подигне на виши ниво.

Чланови Добротворног друштва „Саваˮ чији је Ковачевић почасни члан од 1992. године и представници локалне самоуправе предложили су да један плато у Сокобањи носи име нашег академика, што је он одушевљено прихватио. У питању је плато који обухвата простор где се налази зграда Завичајног музеја са амфитеатром и зградом Туристичке организације Сокобања са делом ка улици 27. Марта, зграду Старе аутобуске станице са простором испред објекта и зграду Народне библиотеке „Стеван Сремацˮ са простором испред зграде ка улици Алексе Маркишића.

– Ја сам у Сокобању први пут дошао пре отприлике 40 година и од тог времена сам повремено долазио једном годишње или више пута пре свега због мојих драгих пријатељ Мише Милојковића и Љиље, а затим и поводом разних свечаности. Тако да је Сокобања једно од ретких места у којима сам био више пута и толико често и приватно или као део неке представе. Оно што се данас десило је за мене изузетна част и могу вам рећи да сам сада двоструко обавезан да будем на висини тог потписа који сам ставио да ће у Сокобањи један плато носити моје име и да ћемо тај плато оплеменити са неким стварима које сам ја у животу радио и да буду један део историје коју сам преко 50 година стварао. Надам се да ћемо то као што смо се данас договорили учинити у току наредних годину и нешто. Не журимо нигде и сигуран сам да ћемо, тај условно речено, будући културни центар оживети и да ће то бити на задовољство људи који живе у Сокобањи и туриста – рекао је Ковачевић.

Редитељ је са својим домаћинима обишао Летњу позорницу „Врелоˮ, биоскоп „Моравицаˮ који се реновира, Амфитеатар и музеј, као и зграду старе аутобуске станице, где ће према плановима бити изграђен Културни центар Сокобање. Након обиласка Сокобање у згради општине одржан је радни састанак на коме су настављени договори. Састанку су, поред Ковачевића и чланова добротворног друштва, присуствовали председник општине Сокобања Миодраг Николић, заменик председника Владимир Миловановић, председник скупштине општине Владан Петковић и директор Туристичке организације Сокобања Љубинко Миленковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − seven =