Обележена „Плава недеља”: Важно је да разумемо особе са аутизмом

Друштво

Под слоганом „Исти, а различити” и у Сокобањи је низом активности обележена „Плава недеља” посвећена особама са аутизмом. Овај догађај организован је на иницијативу локалне самоуправе и народне посланице Оливере Денић, у организацији и реализацији Основне школе „Митрополит Михаило”, Културног центра Сокобања и Општине Сокобања.

Програм обележавања почео је минутом ћутања за малену Данку, девојчицу која је трагично изгубила живот у Бањском пољу, надомак Бора.

Окупљенима се најпре обратила директорка школе „Митрополит Михаило” Тања Глигоријевић, која је истакла да су активности у оквиру „Плаве недеље” прилика да се покажу поштовање, емпатија и разумевање.

– Једни другима пружамо подршку, стално, увек и на сваком месту. Хвала још једном свима, на јасан начин показујемо колико смо јединствени и солидарни – рекла је директорка.

Да смо сви једнаки под плавим небом, у свом обраћању истакла је већница за туризам, културу, информисање и омладину Ана Милановић.

Народна посланица Оливера Денић навела је у свом телеграму да је на нама као друштву и заједници, деци и родитељима, школи и свим организацијама и учесницима сокобањског јавног живота, да обезбедимо услове који су оптимални за развој наших другара са аутизмом.

– Они су другачији од нас. Као и ми, и они се између себе разликују, са сопственим особеностима и појединостима. Ми можемо разумети њих и њихове породице и на тај начин градити са њима дивна пријатељства. Дајмо им љубав и разумевање, а они ће нама дати више од тога – навела је Денић, захваливши се на атмосфери испуњеној љубављу и пријатељством.

Директорка Културног центра Сокобања Далиборка Стевановић, која је за ову прилику написала и песму, нагласила је да смо сви ми различити, али је важно да се у тој нашој различитости међусобно спајамо и на тај начин чинимо једни друге лепшим, бољим, паметнијим, способнијим и јачим.

– Једино тако ћемо ову нашу планету и ову нашу заједницу учинити правим домом за све нас – додала је директорка.

Деци са аутизмом треба посветити више пажње и осталих дана у године, а не само 2. априла када је њихов дан и у оквиру „Плаве недеље”, истакла је Љупка Тошић, педагог ОШ „Митрополит Михаило”.

– Понекад нам није јасно зашто се нека деца понашају другачије, а то је због тога што их не разумемо. Не знамо које су њихове потребе, не знамо довољно о њиховом проблему. Наш циљ као школе, а и свих одраслих треба да буде да што више научимо о проблемима деце са аутизмом и да им омогућимо квалитетно образовање и сутрадан живот у друштвеној заједници. Пре свега не треба их одбацивати зато што су другачији – нагласила је Тошић.

Перформанс песме и игре, уз плаве балоне, припремили су ученици првог разреда. Активности деце водио је Владица Минић, дефектолог у ОШ „Митрополит Михаило”, који се захвалио и колегама у сеоским школама који су организовали радионице поводом Светског дана аутизма.

– Сви су дошли са плавим мајицама, у боји која је симболом аутизма, али у својим учионицама припремили су своје радове, тако да је петак дан и круна онога што смо радили током целе недеље. Али то не радимо само данас, то радимо 365 дана – навео је Минић.

Присуствовали су гости из Алексинца и деца из дневног боравка. Учествовала су деца вртића „Буцко” из Сокобање, као и ученици специјално комбинованог одељења из Сокобање и основне школе, који су имали радионицу на отвореноим и активно учествовали у игри и песми са осталом децом.

Пуштени су ка небу и плави балони, а на самом крају прочитана је и песма Далиборке Стевановић, директорке Културног центра коју је она написала специјално за ову прилику:

„Звезда плава, звезда мала слетела је на мој длан…
Нешто ми је показала као да је био сан.
Видела сам како цвеће пева кад је сунчан дан,
чула сам и мирис неба што се спушта с облака.
Чула сам и песму света и скочила до висина
да дотакнем Звезду праву која ме је научила.”

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + 9 =