Дигитализација у сокобањској библиотеци

Друштво

Пројекат Дигитализације Завичајног фонда и фонда Старе и ретке књиге Народне биоблиотеке „Стеван Сремац” подржан је и суфинансиран из буџета Републике Србије од стране Министарства културе и информисања, а има за циљ дигитализацију и промоцију културне баштине Сокобање и околине. Материјал ће бити доступан свим заинтересованим лицима на интернет страници.

Завичајни фонд представља грађу која је неким својим делом повезана са нашим завичајем. Тиме подразумевамо књижевна дела која су тематски повезана са Сокобањом и околином, писце који су рођени или пак делимично стварали нека своја дела на просторима Сокобање.

Дигитализација обухвата монографске публикације и некњижну грађу (фотографије са различитих манифестација одржаних у Сокобањи и разгледнице) из Завичајног одељења и одељења Старе и ретке књиге. У плану је дигитализација завичајне грађе која се налази у поседу грађана као део њихових личних колекција, а које нису поверене Завичајном одељењу на чување у физичком облику.

Дигитализацијом се омогућава трајни прелазак са традиционалног на нов и ефикасан начин коришћења грађе. Такође, овим би се трајно сачувало и заштитило од даљег пропадања културно наслеђе Сокобање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 1 =