CK

ЦК Сокобања обележио Светски дан добровољних давалаца крви

Друштво

Црвени крст Сокобања, обележио је ове године 14. јун, Светски дан добровољних давалаца крви.

– Ове године Светски дан добровољних давалаца крви обележили смо уличном акцијом у оквиру које смо са волонтерима делили промотивни материјал како би анимирали што већи број грађана да се прикључе породици најхуманијих људи и постану добровољни даваоци крви – каже Милица Миленковић, секретар ЦК Сокобања.

Crveni krst

– Слоган овогодишње кампање је ‘Безбедна крв за све’, јер је неопходно подићи ниво свести о потреби за безбедном крви у пружању здравствене заштите, а основни предуслов за то је довољан број анонимних неплаћених давалаца који се редовно одазивају акцијама које организује Црвени крст – истиче наша саговорница.

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се широм света од 2004. године и то 14. јуна, на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио и Нобелову награду.

CK SB

Црвени крст Србије у сарадњи са овлашћеним трансфузијским установама на Светски дан добровољних давалаца крви лансира кампању „Црвени крст – Црвени тепих” у којој учествује 45 познатих и афирмисаних личности из сфере јавног живота Србије који су снимили промотивне спотове којим позивају грађане да се одазову акцијама добровољног давања крви. Током лета, део њих ће учествовати као промотери на акцијама добровољног давања крви, дружити се са даваоцима крви и волонтерима Црвеног крста.

У Сокобањи ће током лета бити одржане две акције добровољног давања крви и то 10. јула и 14. августа.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − two =