Бертолини у Сокобањи: Сачувајмо природу и због туриста

Друштво

У оквиру обиласка општина које спроводе пројекте уз подршку Европске уније, како би се унапредио живот грађана, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, Никола Бертолини посетио је данас Сокобању.

Током ове званичне посете, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији, Никола Бертолини је са председником општине Сокобања Миодрагом Николићем обишао постројење за прераду воде за пиће „Царина”, које је 2019. године реконструисано уз помоћ ЕУ средстава.

Председник Николић је рекао да је Сокобања имала велику подршку Европске уније и да је много пројеката реализовано уз помоћ средстава ЕУ, а да је свакако један од најважнијих, управо реконструкција постројења за пијаћу воду „Царина”, која је значајно унапредила систем водоснабдевања у Сокобањи.

– Са господином Бертолинијем сам разговарао и о актуелном стању Сокобање, које је позитивно, али и о проблемима са којима се Сокобања сусреће будући да је присутан тренд њеног развоја као једне од најпосећенијих дестинација на туристичкој мапи Србије. Следи нам изградња фабрике за отпадне воде, која је такође подржана средствима ЕУ, и оно чему тежимо јесте питање сепарације и складиштења отпада под системом регионалне депоније како је предвиђено националном стратегијом. Досадашња сарадња са ЕУ је бича на високом нивоу, а обе стране су заинтересоване да се овакав вид одличне сарадње и настави – рекао је председник Николић.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Никола Бертолини је рекао да је први пут у Сокобањи, која је једно прелепо место у ком се инвестиције реализују у складу са потребама грађана.

– Туристичка опредељеност Сокобање је од великог значаја и она се користи за економски развој саме Сокобање, зато ми и морамо да очувамо природу, која је њен украс и због које туристи у највећој мери и долазе. Такође, једно од врло важних питања је питање водоснабдевања, које мора да буде регулисано и редовно током целе године на целокупном подручју. Зато ми и јесмо овде, као Европска унија, руку уз руку Сокобање. Вода је живот – нагласио је Бертолини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + eleven =