Vrmdžansko jezero

„Vrmdžila 2019” u susret proleću

Društvo

Planinarska akcija pod nazivom „Vrmdžila 2019” biće održana 16. marta u podnožju planine Rtanj. U organizaciji Planinarskog društva „Oštra čuka”, Mesne zajednice Vrmdža i Udruženja mladih „Um” iz Sokobanje već šestu godinu zaredom pred dolazak proleća održava se ovaj planinarski pohod u kome učestvuju planinari iz svih krajeva naše zemlje.

Akcija se održava u čast planinarske slobode i dostojanstva, koji su izboreni zahvaljujući hrabrosti i istrajnosti Berislava Trajkovića da planinarstvu u Srbiji ne budu uskraćivana prava koja su inače data zakonima – ističu organizatori. Osnivači i vodiči Planinarskog društva „Preslap” pomagali su Berislavu Trajkoviću u njegovoj borbi za prava planinara i učestvovali su u pokretanju ove akcije, s proleća 2014.godine. Akcija je i ove godine popularno nazvana „Vrmdžila”, po legendi o zmaju iz Vrmdžanskog jezera, koje niko nikada nije video, ali je legenda o ovoj nemani poslužila organizatorima planinarske akcije da je u šali predoče javnosti.

Vrmdžila

Učesnici će i ove godine moći da biraju hoće li se kretati dužom (vrmdženom) ili kraćom (vrmdžarastom) stazom. Dužina vrmdžaraste staze iznosi devet kilometara, dok je vrmdžena staza dugačka oko 15 kilometara. Na stazi će biti vodiči PD „Oštra čuka” obeleženi fluorescentnim prslucima. Staza je obeležena planinarskim oznakama i namenjena je svim starosnim kategorijama. Akcija će se odvijati laganim tempom. Kraća (vrmdžarasta) staza ima 213 metara uspona i 232 metra silaska. Duža (vrmdžena) staza ima 389m uspona i 407m silaska.

Na lokaciji Latin – grad je obezbeđen besplatan ručak za sve planinare – posan pasulj (obavezno poneti pribor za ručak – činija, kašika, tanjirić za salatu). Za sve planinare je obezbeđen pečat akcije. Pre dodele zahvalnica biće priređen kulturno – umetnički program i edukacija o lekovitom bilju u organizaciji PD „Preslap” iz Niša. Akcija „Vrmdžila 2019” i ove godine se bavi humanitarnom akcijom „Čepening” u okviru koje se sakupljaju čepovi za kupovinu invalidskih kolica za mališane kojima je taj vid pomoći neophodan. Akcija se sprovodi tako što će svaki planinar „platiti” pasulj jednim plastičnim čepom.

Svi zainteresovaniza učešće u akciji mogu se prijaviti do 13. marta na brojeve: 064/92 02 909 Mladen, 064/17 65 184 Čele i 069/65 47 87 Marko.

latin grad

Vrmdža je selo koje se nalazi u podnožju planine Rtanj i predstavlja pravo turističko planinsko naselje koje svake godine privlači veliki broj turista iz Srbije i inostranstva. Pored svog specifičnog izgleda, Vrmdža u svojoj neposrednoj okolini ima Vrmdžansko jezero, veliki broj stenovitih odseka koji se u vidu klifova izdižu sa plodnih polja i voćnjaka. Vrmdža je bogata izvorima, prelepim vidikovcima sa kojih se vidi cela sokobanjska kotlina. Mesto je gde je zabeležen pad prvog meteorita na teritoriji bivše SFRJ. Ono po čemu je ovo selo posebno specifično je da se u njemu broj stanovnika povećava. Veliki broj ljudi dolazi u Vrmdžu i upravo to mesto bira za svoj budući dom. Stanovnici Vrmdže su iz Italije, Švajcarske, SAD-a i Srbije, stalne migracije stanovništa utiču da Vrmdža nastavlja da živi i da se razvija.

Foto: Kristijan Đorđević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − seven =