Usvojen pravilnik o besplatnom veštačkom osemenjavanju

Politika

Danas je po hitnom postupku održana 35. sednica SO Sokobanja na kojoj je, većinom glasova odbornika, usvojen Pravilnik o finansiranju programa mera besplatnog veštačkog osemenjavanja i to za period 2018-2019.

Prema rečima Dragoljuba Jevtića, predsednika Skupštine opštine Sokobanja, donošenje Pravilnika omogući će da se Program mera besplatnog veštačkog osemenjavanja sprovodi kontinuirano do donošenja novog programa i do usvajanja novog budžeta. Ovim pravilnikom podržava se finansiranje projekta iz oblasti unapređenja genetskog potencijala simentalske rase u govedarstvu kroz meru veštačkog osemenjavanja u iznosu od 1.500.000 dinara. U prethodnom periodu opština je za te potrebe izdvojila 1.700.000 dinara, što ukupno iznosi 3.200.000 dinara.

Prema rečima Tanje Nikolić, šefa odborničke grupe DS, ovom odlukom se nepotrebno uvode posrednici između lokalne samouprave i korisnika subvencija.

– S obzirom da su uslovi konkursa takvi da se dobitnik sredstava unapred zna, ovo upućuje na sumnju da se radi o sukobu interesa i produženoj političkoj korupciji, započetoj fiktivnim zapošljavanjem u JKP ′Napredak′ – istakla je Nikolić.

Da podsetimo, opština Sokobanja je prva i trenutno jedina opština u Srbiji koja stopostotno finansira program mera besplatnog veštačkog osemenjavanja u govedarstvu, što znači da je ono besplatno za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva. U prethodnom periodu Opština Sokobanja je potpisala ugovor sa Zemljoradničkom zadrugom „Agro Rtanj” o prenosu sredstava za obavljanje programa veštačkog osemenjavanja i sa vlasnicima veterinarskih stanica i ambulanti postigla dogovor o saradnji, pri čemu je lokalna samouprava propisala najniže uslove, kada je u pitanju kvalitet semena i ostalo, koji moraju biti ispunjeni da bi se obavili poslovi veštačkog osemenjavanja, što je neophodno da bi se kako valja mogla sprovesti mera besplatnog veštačkog osemenjavanje i izbegle bilo kakve malverzacije.

– Sprovođenje mera besplatnog veštačkog osemenjavanja u govedarstvu doneće mnogo toga dobrog sokobanjskom selu i u velikoj meri pomoći će, pre svega, razvoju najmanjih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije naše opštine kaže – Dragoljub Jevtić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 − one =