Proslavljena Ognjena Marija na tromeđi

Društvo

Verski praznik Ognjenu Mariju proslavili su juče zajedno meštani Zubetinca, Čitluka i Orašca kod izvora Novakova Pećina, koji se nalazi na tromeđi pomenutih sela.

Dragan Živanović

‒ Zubetinac i Orašac su knjaževačka sela, dok Čitluk pripada opštini Sokobanja, a nama je cilj da preko tromeđe spojimo i još više približimo ove dve bratske opštine ‒ kaže predsednik MZ Čitluk, Dragan Živanović.

Ognjenu Mariju kao svoju zavetinu u prošlosti je slavilo samo selo Zubetinac u kome se i nalazi Zapis posvećen prazniku, ali od pre tri godine ovaj veliki hrišćanski praznik zajednički obeležavaju sva tri sela, čiji su meštani oduvek živeli u velikoj slozi, dodaje Živanović.

Sama tromeđa je mesto izuzetne prirodne lepote sa atraktivnom pećinom i izvorom. U blizini se nalazi planina Krstatac čiji je vrh zapravo tromeđa opština Sokobanja, Boljevac i Knjaževac i sa čijeg se vrha (Šiljak) pruža predivan pogled na sve četiri strane sveta.

« 1 od 5 »

Meštani ove tri mesne zajednice rade zajednički na tome da se u skorijoj budućnosti napravi put, koji će omogućiti i turistima da uživaju u lepotama ovog kraja.

Marko Stojanović

Sečenju kolača i obeležavanju Ognjene Marije prisustvovali su i narodna poslanica Dragana Kostić, zamenik predsednika opštine Sokobanja Vladimir Milovanović kao i pomoćnik predsednika opštine Knjaževac Marko Stojanović.

Stojanović je ovom prilikom istakao da je saradnja između opština Knjaževac i Sokobanja inače na veoma visokom nivou jer sarađuju na više projekata, kao i da veruje da će proslava Ognjene Marije prerasti u lepu tradiciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − fifteen =