Postavljanje profesionalnih upravnika

Društvo

U skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada opštinska uprava Opštne Sokobanja počela je sa postavljanjem profesionalnih upravnika u onim zgradama u kojima stanari nisu sami registrovali stambenu jedinicu, kaže Nikola Nikolić, šef odseka za urbanizam i građevinarstvo opštine Sokobanja. Velika većina stambenih zgrada i ranije je imala Skupštinu stanara koja je birala predsednika iz redova svojih članova i novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada tu suštinski ništa i nije promenio, osim što se nekadašnji predsednik skupštine sada zove upravnik zgrade.

Ono što je novina je da je opština dužna da, ukoliko stanari ne mogu da se slože ko će voditi Skupštinu stanara, upravljanje zgradom poveri profesionalnom upravniku, koga će stanari plaćati. Upravnici zgrada koje stanari biraju između sebe nemaju obavezu da polažu nikakve ispite da bi obavljali ovaj posao. Profesionalni upravnici moraju da prođu obuke i ozbiljan ispit, ne smeju da budu osuđivani, moraju taj posao da obavljaju na visokom nivou, plaćeni su za taj posao i imaju propisane obaveze.

Na teritoriji opštine Sokobanja postoje dva licencirana profesionalna upravnika stambenih zgrada koje za svaku stambenu jedinicu, kojih ima 75, postavlja opština Sokobanja. Upravnik zgrade je predstavnik stanara zgrade i preduzima sve potrebne pravne radnje, organizuje radove na zajedničkim delovima zgrade i zemljišta oko zgrade, kao i hitne intervencije. Pored toga on prima prijave kvarova i drugih problema kao što jenepoštovanje kućnog reda. Kako je novim zakonom predviđena obaveza registracije stambenih zajednica u Registar stambenih zajednica, upravnik je dužan da obavi sve potrebne radnje povodom i u vezi sa ovom registracijom.

Takođe je dužan da vodi evidenciju svih posebnih, zajedničkih i samostalnih delova zgrade, svih vlasnika i zakupaca. Još jedna od obaveza je i da upravlja i raspolaže sredstvima sa tekućeg računa zgrade, naravno ne samostalno nego na osnovu odluke stambene zajednice, kojoj odgovara za svoj rad. Upravnici zgrada samo su zastupnici volje stanara, sva vlast ostaje u rukama stanara, dok upravnik ima ovlašćenje samo da sprovodi volju stanara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − one =