sokobanja

Ove godine i poštanska marka u službi promovisanja Sokobanje

Društvo

Prema nedavno objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Sokobanja je tokom protekle godine zabeležila najveći rast turističkog prometa u našoj zemlji. U čitavoj Srbije je u 2018. u odnosu na 2017. godinu ostvaren rast u broju dolazaka i noćenja za 11%, pri čemu je Sokobanja ostvarila ubedljivo najveći rast od čak 87% u broju dolazaka i 90% u broju ostvarenih noćenja. Kada je u pitanju broj inostranih turista, njih je pet puta više posetilo banju pod Ozrenom nego 2017. godine.

– Ono što posebno treba istaći je da Sokobanja ima ubedljivo najviši prosek boravka u našoj zemlji od pet noći. Pri tome treba naglasiti da se jedna turistička destinacija smatra uspešnom ukoliko je prosek zadržavanja tri dana, jer je u današnje vreme, kada su turistima po pristupačnim cenama dostupne i mnoge evropske i svetske destinacije, veliki uspeh zadržati gosta ovoliki broj dana – ističe Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja (TOSB).

Milenković dodaje da je bitno i to što je od 35% do 40% turista koji posete Sokobanju verno ovoj turističkoj destinaciji, odnosno svake godine provode odmor u njoj.

promet

Prema podacima koje prikuplja Turističko-informativni centar TOSB, a na osnovu podataka do kojih se dolazi zahvaljujući turističkim agencijama koje se bave smeštajem u domaćoj radinosti, hotelima i Specijalnoj bolnici, realan rast turističkog prometa u Sokobanji je od 30% do 35%. Što se ostalog povećanja tiče, do 87%, ono je postignuto zahvaljujući akciji podele besplatnih vaučera Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, usled čega je veliki broj stanodavaca kategorisao ležajeve a samim tim i počeo da prijavljuje boravak gostiju u mnogo većem procentu nego do sada.

– Naravno da je ovakvom rastu turističkog prometa doprinela i odlična promocija koju radi TOSB u saradnji sa našim kolegama iz drugih lokalnih turističkih organizacija, ali pre svega uz ogromnu pomoć Turističke organizacije Srbije koja poslednjih godina Sokobanju, kada su u pitanju promotivne aktivnosti, tretira kao strateški važnu turističku destinaciju u našoj zemlji. U saradnji sa Turističkom oragnizacijom Srbije uspeli smo da napravimo dogovor sa Poštom Srbije da ove godine glavna poštanska marka bude sa motivom Sokobanje i to je takođe jedan svojevrstan vid promocije – ističe Milenković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 1 =