Opština Sokobanja prva i jedina u Srbiji stopostotno finansira osemenjavanje u govedarstvu

Poljoprivreda

Opština Sokobanja je prva i trenutno jedina opština u Srbiji koja će stopostotno finansirati program mera besplatnog veštačkog osemenjavanja u govedarstvu. Izvestan broj opština finansira veštačko osemenjavanje ali samo jednim delom.

‒ U našoj opštini unapređenje genetskog potencijala simentalske rase u govedarstvu kroz meru veštačkog osemenjavanja finansiraće se u potpunosti iz lokalnog budžeta, što znači da će biti besplatno za sva registrovana poljoprivredna gazdinstva ‒ kaže Dragoljub Jevtić, predsednik Skupštine opštine Sokobanja.

Predstavnici opštine, nakon potpisivanja ugovora sa Zemljoradničkom zadrugom „Agro Rtanj” o prenosu sredstava za obavljanje programa veštačkog osemenjavanja, juče su se sastali sa vlasnicima područnih veterinarskih stanica i ambulanti i napravili načelan dogovor o saradnji. Lokalna samouprava je propisala najniže uslove, kada je u pitanju kvalitet semena i ostalo, koji moraju biti ispunjeni da bi se obavili poslovi veštačkog osemenjavanja, što je, prema rečima Jevtića, neophodno da bi se kako valja mogla sprovesti mera besplatnog veštačkog osemenjavanje i izbegle bilo kakve malverzacije.

Za ovaj program, koji će trajati od 2018. do 2025. godine, opština Sokobanja je dobila saglasnost od Ministarstva poljoprivrede. Ove godine za te namene izdvojeno je 1.700.000 dinara. Imajući u vidu da je u budžetu za razvoj poljoprivrede ostalo neraspoređeno još 1.500.000. dinara, skupština je na prethodnoj sednici donela odluku da se to upotrebi za razvoj udruženja i zadruga, tako da će opština ponovo konkurisati za tih 1.500.000 dinara i ukupno će, za početak realizacije ove mere imati 3.200.000 dinara, što će biti dovoljno za osemenjavanje oko polovine od ukupnog broja plotkinja sa teritorije opštine. Naredne godine, za ovaj program, opština će izdvojiti 7.500.000 dinara. Sprovođenje mera besplatnog veštačkog osemenjavanja u govedarstvu, u velikoj meri pomoći će, pre svega, razvoju najmanjih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije naše opštine, što je i bio cilj, ističe naš sagovornik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 + 11 =