Svetosavska akademija

Održana 27. Svetosavska akademija

Kultura

Svetosavska akademija, 27. po redu, u organizaciji Dobrotvornog društva „Sveti Sava”, Narodne biblioteke „Stevan Sremac” i opštine Sokobanja održana je u subotu u svečanoj sali hotela „Moravica”. Na samom početku je upriličen obred sečenja kolača. Tradicionalno, dodeljeni su zlatnici najboljim učenicima sokobanjskih škola, Petri Avramović, učenici generacije OŠ „Mitropolit Mihailo”, Ani Šaviji đaku generacije SŠ „Branislav Nušić” i Matiji Spasojeviću, učeniku škole za muzičke talente. Ovogodišnji kolačar, Ivan Stojković dodelioje zahvalnice zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Nakon intoniranja himne Svetom Savi, dr Kristina Mitić, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu održala je kratku besedu o Svetom Savi. Neizostavni deo Svetosavske akdemije, već dući niz godina, su učenici škole za muzičke talente u Ćupriji. Ove godine izveli su „Simfoniju broj 7”, Luke Sorkočevića i „Mađarske igre” broj 1 i 5, Johanesa Bramsa u pripremi prefesora Željka Ivovića.

Ove godine nastupio je i Aleksinački gradski orkestar koji je izveo numere „Libertango” Astora Pjacolija, „Dunav” Bore Dugića i izvornu pesmu „Žubor voda žuborila” u izvođenju Valentine Jašarević. Simona Jakšić je otpevala pesmu „Pred ikonom Svetog Save”, a kantautor Vladimir Crnomarković je izveo numere „Sveti Sava na golgoti” Alekse Šantića i „Neprekidnu molitvu” vladike Vladike Nikolaja Velimirovića. I ove godine ceo događaj oplemenila je Sanja Miladinović, ikonopisac, svojim izložbom ikona postavljenom u holu hotela.

Dobrotvorno društvo „Sveti Sava” ima za cilj da očuva duh svetosavlja organizacijom dobrotvornih događaja i promocijom humanosti.

Više fotografija na fejsbuk stranici Sokobanja press 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − 15 =