Slava

Obeležena opštinska slava – Sveta Trojica

Društvo

Građani Sokobanje juče su svečano obeležili Svetu Trojicu, koja je ujedno i krsna slava opštine Sokobanja. U jutarnjim časovima, u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, sveštenstvo sokobanjske crkve služilo je svečanu liturgiju. Nakon toga, slavska povorka pronela je litije centrom grada do zgrade opštine Sokobanja. Sečenje slavskog kolača obavljeno je u holu opštine.

Litija

Domaćini slave u ime lokalne samouprave su bili predsednik opštine Isidor Krstić i njegov zamenik Vladimir Milovanović.
Srpska pravoslavna crkva i vernici Svetu Trojicu slave u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole. Pošto se ovaj veliki događaj odigrao pedeseti dan posle Vaskrsenja Hristovog, i praznik se uvek slavi pedesetog dana posle praznika Vaskrsa, pa stoga uvek pada u nedelju. Ovaj praznik se zove još i Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole.

Litija ispred opštine

Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom. Na dan Svete Trojice ispunilo se Hristovo obećanje učenicima da će primiti blagodet Duha Svetog i progovoriti mnogim jezicima koje do tada nisu znali. Time je završeno osnivanje Hristove crkve, a apostoli su krenuli po svetu da šire Hristovo učenje. Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan rođenja Crkve.

domaćin

 

 

1 thought on “Obeležena opštinska slava – Sveta Trojica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − twelve =