Na sednici po hitnom postupku usvojen program komasacije

Politika

Danas je po hitnom postupku održana vanredna sednica Skupštine opštine Sokobanja. Na dnevnom redu našle su se samo dve tačke: Usvajanje godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i Program komasacije dela katastarskih opština Beli Potok, Žučkovac, Poružnica, Resnik, Trgovište i Trubarevac, koje su odbornici usvojili velikom većinom glasova.

Odbornici opozicije su zamerili opštinskoj vlasti što su imali malo vremena da prouče materijal koji je, prema njihovim rečima, veoma obiman, a tema ozbiljna.

– Razlog zbog kog smo morali sazvati sednicu po hitnom postupku je to što je sutra zadnji dan za konkurisanje kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za program komasacije kaže – Sonja Stefanović, sekretar Skupštine.

Ona dodaje da oba programa kasne jer su kasnile saglasnosti iz resornog ministarstva bez kojih oni ne bi mogli biti usvojeni na sednici Skupštine.

Saglasnost za program koji je bio prva tačka dnevnog reda stigao je tek 27. juna, dok je saglasnost na program komasacije, sa datumom izrade 26. jun, stigao juče. Nakon toga odmah je sazvano i Opštinsko Veće po hitnom postupku, a zatim je zakazana i vanredna sednica i podeljen materijal.

Na teritoriji opštine Sokobanja ima dosta poljoprivrednog zemljišta, ali je problem što su to uglavnom sitne parcele za koje zakupci nisu zainteresovani. Zato je veoma bitno sprovesti program komasacije, što zapravo predstavlja agrarnu operaciju spajanja sitnih parcela, odnosno ukrupnjivanja zemljišta i to će rešiti mnoge probleme, kaže predsednik opštine Isidor Krstić.

Komasacija je već sprovedena u svim opštinama u blizini Sokobanje. Komasacija nije popularna mera, zato prethodna opštinska vlast i nije imala hrabrosti da je sprovede, međutim kada se ona realizuje i sprovede do kraja svi će biti zadovoljni, dodaje Krstić.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − two =