Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Društvo

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održaće se u nedelju, 4. novembra. Na njima će 18 nacionalnih manjina birati članove svojih nacionih saveta nacionalnih manjina na neposrednim izborima i to: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka, dok će četiri nacionalne manjine birati svoje članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, i to: makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska.

Svi pripadnici nacionalnih manjina u Sokobanji ,u nedelju, će imati priliku da glasaju na jednom glasačkom mestu, u prostorijama Udruženja penzionera Sokobanja, u periodu od 7 do 20 časova. Zoran Milanović, pripadnik romske nacionalne manjine, pozvao je sve Rome na teritoriji opštine Sokobanja da u nedelju izađu na biralište i iskoriste svoje pravo.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić 19. oktobra doneo je Rešenje o zaključenju Posebnog biračkog spiska nacionalnih manjina. Ovim rešenjem utvrđeno je da je u Poseban birački spisak na dan 19. oktobar 2018. godine upisano ukupno 507.183 birača. Od tog broja ukupno 462.759 birača ostvaruje biračko pravo na neposrednim izborima za članove 18 nacionalnih saveta, koji će glasati na 926 biračkih mesta koje je utvrdila Republička izborna komisija, a za četiri manjine koje članove nacionalnog saveta biraju putem elektorske skupštine upisano je 44.424 birača. Svi građani sa biračkim pravom, pripadnici nacionalnih manjina, nastvaljaju nesmetano da se upisuju u Poseban birački spisak do 31. oktobra 2018. godine u ponoć.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty + fifteen =