Помоћ за Николиће из Врмџе

Пољопривреда

У Врмџи код Сокобање, у великом сиромаштву годинама живи трочлана породица Николић. Преживљавају од социјалне помоћи. Уочи празника, Фондација “Дивац” покренула је велику хуманитарну акцију за куповину куће и помоћ болесном оцу који живи са двоје деце.

До кућног прага Николића стиже се урушеним степеницама. У једној соби њих троје. Тешко болестан отац Новица и двоје деце, шеснаестогодишња Јована и годину дана млађи Јован.

На питање како живи, оболели Новица Николић одговара: “Па како се мора.”

Новица каже да је, док је могао да ради, добро ишло, али сада живе од 12.500 социјалне помоћи.

Земљу имају али немају чиме да је обрађују. Стоку су продали. Зато су Јована и Јован напустили средњу школу. Он због одласка у надницу а она да би чувала болесног оца.

“Често се деси да падне у кому, а кад падне у кому никога нема, сем мене, значи ја сам ту и да га обучем и санитет да му позовем. Док санитет дође ја не смем од њега да одем”, каже Јована.

“Мој задатак је да направим потпалу, цепам дрва, унесем, спремим се за надницу и то све радим док не падне мрак”, каже Јован.

“Чистим, скувам, спремим, оперем, средим и тако то. Тако пролази мој дан. Значи мораш да опереш оца, брата, себе, кућу да средиш, мораш јер си ти женско”, говори Јована Николић.

У соби од петнаестак квадрата Николићи најчешће проводе време. Живе у кући која је направљена пре 200 година од сламе и блата. Струје немају више од пет година због дуга од пола милиона динара.

У години када обележава деценију постојања Фондација “Дивац” организовала је велику акцију помоћи за куповину једне куће у Сокобањи.

“Цена је 13.000 евра, код нас је на сајту (www.divac.com) све транспарентно и види се. За то постоји акција и она је на насловној страни. Људи такође могу да помогну слањем СМС-а на 2112”, каже Миљана Керчу из Фондације Ана и Владе Дивац

За другачији живот ове породице недостаје још пет и по хиљада евра. За остварење сна, да брат и сестра буду кувари, неопходна им је, кажу, упорност. Верују да ће им Нова година донети боље дане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 2 =