Изглед будуће деонице

Друштво Економија

Објашњавајући изглед евентуалне саобраћајнице, која би скратила пут према Сокобањи и која би ишла од планиране петље у Рутевцу до “Малог цвета”, стручни консултант Јовица Пешић каже да би она била ширине нешто више од седам метара, што је шире од садашњег пута Алексинац – Сокобања, који је негде између пет и по и шест метара. Целокупна инвестиција процењује се на непуних два и по милиона евра и она би се, по овој студији изводљивости, повратила у крајњем случају за 14 година, док би после тог периода доносила и зараду.

Иван Божиновић и Јовица Пешић
Иван Божиновић и Јовица Пешић

‒ Реализацијом овог пројекта очекујемо увећање јавних прихода од пореза, пре свега пореза на имовину и пореза на зараде на новоотвореним радним местима, које ће обезбедити ново грађевинско земљиште уз предметну саобраћајницу. Затим би увећању прихода допринеле и боравишне таксе услед повећаног броја гостију у Сокобањи, Рибарској бањи и на Старој планини. А можда и највећи јавни приход који се очекује јесте од наплате путарине, отварањем нове петље на Коридору 10. Тако да ову инвестицију сматрамо економски исплативом – каже Јовица Пешић, стручни консултант за економски део на студији оправданости.

Позитивни аспект који ће бити постигнут изградњом ове саобраћајнице, по речима стручњака, је и заштита и унапређење животне средине измештањем транзитног саобраћаја. Учесници скупа сагласни су да ће овакав пројекат допринети и развоју туризма у целој Источној Србији, док би пут од Београда до Старе планине био краћи за чак 40 километара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 4 =