Izgled buduće deonice

Društvo Ekonomija

Objašnjavajući izgled eventualne saobraćajnice, koja bi skratila put prema Sokobanji i koja bi išla od planirane petlje u Rutevcu do “Malog cveta”, stručni konsultant Jovica Pešić kaže da bi ona bila širine nešto više od sedam metara, što je šire od sadašnjeg puta Aleksinac – Sokobanja, koji je negde između pet i po i šest metara. Celokupna investicija procenjuje se na nepunih dva i po miliona evra i ona bi se, po ovoj studiji izvodljivosti, povratila u krajnjem slučaju za 14 godina, dok bi posle tog perioda donosila i zaradu.

Ivan Božinović i Jovica Pešić
Ivan Božinović i Jovica Pešić

‒ Realizacijom ovog projekta očekujemo uvećanje javnih prihoda od poreza, pre svega poreza na imovinu i poreza na zarade na novootvorenim radnim mestima, koje će obezbediti novo građevinsko zemljište uz predmetnu saobraćajnicu. Zatim bi uvećanju prihoda doprinele i boravišne takse usled povećanog broja gostiju u Sokobanji, Ribarskoj banji i na Staroj planini. A možda i najveći javni prihod koji se očekuje jeste od naplate putarine, otvaranjem nove petlje na Koridoru 10. Tako da ovu investiciju smatramo ekonomski isplativom – kaže Jovica Pešić, stručni konsultant za ekonomski deo na studiji opravdanosti.

Pozitivni aspekt koji će biti postignut izgradnjom ove saobraćajnice, po rečima stručnjaka, je i zaštita i unapređenje životne sredine izmeštanjem tranzitnog saobraćaja. Učesnici skupa saglasni su da će ovakav projekat doprineti i razvoju turizma u celoj Istočnoj Srbiji, dok bi put od Beograda do Stare planine bio kraći za čak 40 kilometara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + two =